PROCTOLACT
PIERWSZY SPECJALISTYCZNY SYNBIOTYK PROKTOLOGICZNY
Profilaktyka i wspomaganie leczenia stanów zapalnych i zakażeń odbytnicy i odbytu.
ProctoLact® to unikatowe połączenie probiotycznych szczepów (Lactobacillus rhamnosus PL1, Lactobacillus reuteri 5454 ~2 mld CFU) i prebiotyku inuliny.
ProctoLact® to jedyny synbiotyk na polskim rynku wyselekcjonowany pod kątem prozdrowotnego działania w chorobach proktologicznych.
Szczep ten wyizolowany został z przewodu pokarmowego zdrowego, polskiego noworodka, dzięki czemu produkt jest szczególnie bezpieczny i skuteczny dla Pacjentów populacji polskiej.
Skład: (Lactobacillus rhamnosus PL1 i Lactobacillus reuteri 5454 ~2 mld CFU), Inulina 500 mg
Postać preparatu: proszek do sporządzania zawiesiny doustnej, saszetki
Wskazania:
Wspomaganie leczenia stanów zapalnych odbytnicy i odbytu oraz profilaktyka kolejnych infekcji proktologicznych.
- stany zapalne odbytnicy i odbytu
- owrzodzenia śluzówki odbytu
- szczeliny odbytu
- przetoki i rany okołoodbytowe
- nawrotowe guzki krwawnicze
Jak działa Proctolact®?
- Tworzenie bariery ochronnej na błonie śluzowej odbytnicy i odbytu oraz poprawa szczelności nabłonka jelitowego
- Szczep bakterii L. rhamnosus PL1 działa antagonistycznie względem bakterii chorobotwórczych, takich jak Enterococcus faecalis, patogenne szczepy Escherichia coli, Klebsiella spp., Streptococcus spp. będących przyczyną stanów zapalnych odbytu i rozwoju ran okołoodbytniczych.
- Szczep bakterii L. rhamnosus PL1 wykazuje silne przyleganie (adhezja) do komórek nabłonka jelita, odbytnicy i odbytu.
- Szczep bakterii L. rhamnosus PL1 wykazuje potwierdzoną w badaniach oporność na kwas solny i sole żółci, co umożliwia mu przeżywanie pasażu przez żołądek i jelito cienkie.
- Zawarta w preparacie inulina wpływa korzystnie na namnażanie probiotycznej bakterii i normalizację perystaltyki jelit.
W badaniach in vitro potwierdzono szereg korzystnych właściwości szczepu Lactobacillus rhamnosus PL1 wchodzącego w skład preparatu ProctoLact®:
- szczep bakterii zawarty w preparacie ProctoLact® działa antagonistycznie w stosunku do bakterii powodujących stany zapalne odbytu i rozwój ran okołoodbytowych, takich jak Enterococcus faecalis, patogenne szczepy Escherichia coli, Klebsiella spp., Streptococcus spp.,
- oporność na kwas solny i sole żółci – przeżywanie pasażu przez żołądek i jelito cienkie,
- silne przyleganie (adhezja) do komórek nabłonka jelita, odbytnicy i odbytu.
PROFILAKTYKA I WSPOMAGANIE LECZENIA STANÓW ZAPALNYCH I ZAKAŻEŃ ODBYTNICY I ODBYTU:
- odbudowa prawidłowej mikroflory odbytnicy i odbytu, co hamuje wzrost chorobotwórczych bakterii, będących przyczyną stanów zapalnych,
- profilaktyka i wspomaganie leczenia stanów zapalnych i owrzodzeń śluzówki odbytu, ran okołoodbytowych, przetok, szczelin odbytu poprzez hamowanie rozwoju mikroorganizmów patogennych i przywracanie prawidłowej mikroflory odbytu,
- profilaktyka i wspomaganie leczenia stanów zapalnych i owrzodzeń śluzówki odbytu, związanych z nawrotowymi guzkami krwawniczymi,
- profilaktyka przed zabiegami medycznymi w obrębie odbytnicy i odbytu, profilaktyki we wszystkich stanach mogących zwiększyć podatność na infekcje bakteryjne w obrębie odbytu.
Skład: (Lactobacillus rhamnosus PL1 i Lactobacillus reuteri 5454 ~2 mld CFU), Inulina 500 mg
Postać preparatu: proszek do sporządzania zawiesiny doustnej, saszetki
Sposób użycia: zawartość saszetki rozpuścić w niewielkiej ilości letniej wody (100 ml), starannie wymieszać, odczekać kilka minut i wypić; preparat ProctoLact® najlepiej spożywać w trakcie posiłku (zapewnia to wyższą przeżywalność bakterii zawartych w preparacie)
Czas stosowania: Brak ograniczeń. Dla przywrócenia właściwej równowagi mikroflory odbytnicy i odbytu produkt powinien być stosowany nie krócej niż 10 dni. W przypadku ostrych stanów zapalnych stosować 2 saszetki dziennie.
Sposób przechowywania: przechowywać w temperaturze poniżej 25o C, w suchym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci
Przeciwwskazania: nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu
Informacja dla alergików: preparat nie zawiera białek mleka, laktozy i glutenu